محرک های شایع آسم چه هستند؟

به مواد، شرایط یا فعالیت هایی که باعث تشدید علائم یا عود آسم می شود، محرک آسم می گویند.

این محرک ها شایع و دقیقا به همین دلیل مشکل سازند.

در بعضی از موارد، به سختی می توان از تمام محرک های آسم دوری کرد. اما شما می توانید با کمی برنامه ریزی روش های پیشگیری از قرار گرفتن در معرض این محرک ها را یاد بگیرید و خطر عود یا حمله ی آسم را کاهش دهید.

محرک های آسم موجود در هوا

قرار گرفتن در معرض گرده، آلودگی هوا، دود سیگار و عطر برخاسته از گیاهان باعث عود آسم می شود. اگرچه گل ها، چمن و علف ها در تمام طول سال رشد می کنند، گرده ی گیاهان بیشتر در فصل بهار و پاییز مشکل ساز است. سعی کنید طی ساعاتی از روز که گرده افشانی در اوج خود قرار دارد از خانه بیرون نروید.

اگر کولر دارید، آن را روشن کنید. کولر ذرات آلوده کننده ی داخل منزل، مانند گرده، را کاهش می دهد و از رطوبت اتاق یا خانه می کاهد. بدین ترتیب، خطر قرار گرفتن در معرض غبار خانگی و عود آسم پایین می آید. قرار گرفتن در معرض هوای سرد نیز باعث عود آسم در بعضی از افراد می شود.

پر و پشم حیوانات می تواند باعث تحریک آسم شود

اگرچه حیوانات و حیوانات خانگی دوست داشتنی هستند، باعث عود آسم در افرادی می شوند که به موی آن ها حساسیت دارند. شوره یک محرک است و همه ی حیوانات شوره دارند (درصد آن در بعضی از حیوانات بیشتر است).

به علاوه، پروتئین موجود در بزاق، مدفوع، ادرار، مو و پوست حیوان می تواند باعث عود آسم شود. بهترین روش برای جلوگیری از عود آسم در اثر این محرک ها این است که کاملا از قرار گرفتن در معرض آن بپرهیزید.

اگر برای جدا شدن از حیوان عزیز خانگی آماده نیستید، سعی کنید حیوان را از تخت خواب و وسایل خانه دور نگه دارید و تا جای ممکن بیرون از خانه از آن نگه داری کنید. اگر داخل منزل از حیوان نگه داری می کنید، مرتبا آن را حمام کنید.

بیماران عزیز از این پس می توانید با مراجعه به بخش ویزیت آنلاین، براحتی معاینه و سوالات خود را از دکتر مهسا موسوی فوق تخصص بیماری های ریوی بپرسید.

گرد و غبار را پیدا کنید

گرد و غبار، که یک آلرژن شایع است، در فضاها و اتاق هایی که مدام در آن رفت و آمد می کنیم (ازجمله اتاق خواب، پذیرایی و اتاق کار) قایم می شود. شما می توانید روی تشک بادی، تشک فنردار و مبل کاوری بیندازید که ضد گرد و غبار است یا روبالشتی ضد گرد و غبار تهیه کنید که بین بالشت و روبالشتی قرار می گیرد. ملافه ها را با آب داغ بشویید.

فرش و قالیچه نیز گرد و غبار را به خود جذب می کنند. اگر در خانه فرش دارید، بهتر است با آن خداحافظی کنید و در عوض خانه را پارکت کنید.

با کپک صمیمی نشوید

کپک و پرمک دو محرک آسم هستند. شما می توانید با مطلع شدن از قسمت های مرطوب و نمناک آشپزخانه، حمام، زیر زمین و اطراف حیاط مانع از عود آسم شوید. رطوبت بالا خطر رشد کپک را افزایش می دهد. اگر رطوبت هوا مشکل ساز است، رطوبت گیر تهیه کنید. هرگونه پرده ی حمام، قالی، برگ یا هیزمی را که کپک زده است دور بیندازید.

خزندگان تهدید آمیز

سوسک نه تنها چندش آور است، بلکه مریضی می آورد. این حشرات و مدفوع آن ها از جمله محرک های احتمالی آسم هستند. اگر با مشکل سوسک در منزل رو به رو شدید، اقدامات لازم برای از بین بردن آن را انجام دهید. محافظ باز آب و غذا را بپوشانید یا ذخیره و پاک کنید. هرجایی را که در آن سوسک مشاهده کرده اید، جارو برقی، جارو و تی بکشید. با مامور دفع حشرات تماس بگیرید یا از ژل سوسک استفاده کنید تا تعداد حشرات در خانه را کاهش دهید. یادتان باشد فضای خارج از منزل را بررسی کنید تا از مخفی گاه حشرات مطلع شوید.

سایر شرایطی که باعث عود آسم می شود

عفونت، ویروس و بیماری هایی که روی ریه اثر می گذارد باعث عود آسم می شود. از جمله می توان به سرماخوردگی، عفونت تنفسی، ذات الریه و آنفلونزا اشاره کرد. عفونت سینوس ها و رفلاکس اسیدی نیز درست مانند بعضی داروها باعث عود آسم می شود.

عطر و مواد معطر مسیرهای هوا را تحریک می کند. استرس، اضطراب و دیگر عواطف قوی نیز باعث تنفس سریع می شود. اختلال در مسیر هوا یا تند نفسی باعث عود آسم می شود. به علاوه، حساسیت غذایی (به خصوص اگر سابقه ی واکنش آنافلاکسی به آلرژن غذایی داشته باشید) منجر به حمله ی آسم می شود.

از محرک ها دوری کنید

اگر به دلیل آلرژی دچار آسم می شوید، از پزشک فوق تخصص آسم و آلرژی بخواهید تست آلرژی برایتان تجویز کند. بدین ترتیب می توانید با آلرژن هایی که باعث عود آسم در شما می شود آشنا شوید.

اگرچه آسم قابل درمان نیست، اما می توان آن را کنترل کرد. به کمک پزشک محرک های آسم در خود را بشناسید. درصورت امکان از قرار گرفتن در معرض این محرک ها بپرهیزید تا از عود آسم جلوگیری شود و احساس بهتری داشته باشید.

ورزش؛ تنها محرکی که نباید از آن بپرهیزید

ورزش می تواند باعث عود آسم شود اما این تنها محرکی است که نباید از آن دوری کنید. فعالیت فیزیکی برای سلامت عمومی مفید است و خطری است که ارزش پذیرفتن را دارد.

درمورد گنجاندن فعالیت فیزیکی، ورزش و فعالیت های خارج از منزل در زندگی عاقلانه رفتار کنید. اگر آسم شما در اثر ورزش تشدید می شود، از پزشک بخواهید داروهایی برایتان تجویز کند که مانع از عود آسم حین انجام فعالیت فیزیکی می شود.

هنگامی که نمی توانید از محرک ها دوری کنید

بعضی از محرک ها آن قدر شایعند که امکان دوری از آن ها وجود ندارد. گرد و غبار نمونه ی خوبی است. کسانی که به شدت نسبت به گرد و غبار حساس هستند، به سختی می توانند از آن دوری کنند.

در این صورت، پزشک آمپول ضد حساسیت را پیشنهاد می کند. پزشک مقدار کمی از آلرژن را به بدن شما تزریق می کند و بدن به مرور زمان یاد می گیرد آن را بشناسد و مثل قبل واکنش شدید نشان ندهد. این روش درمان علائم آسم حین عود را کاهش می دهد و باعث می شود راحت تر بتوانید بعضی از محرک ها را کنترل کنید.

دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم

دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران

لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود

جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید

آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی

شماره تماس : 38584681-051

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − ده =

دکمه بازگشت به بالا