عفونت حاد دستگاه تنفسی چیست؟

عفونت حاد دستگاه تنفسی به عفونتی گفته می‌شود که برای تنفس عادی مشکلاتی را به وجود آورد. عفونت تنفسی می‌تواند تنها قسمت بالایی دستگاه تنفسی، یعنی سینوس‌ها و تارهای صوتی و یا قسمت پایینی یعنی از تارهای صوتی تا ریه‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. 

عفونت تنفسی برای کودکان، افراد سالخورده، و افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها اختلالاتی دارد خطرناک است. با ما همراه باشید.

علائم عفونت دستگاه تنفسی چیست؟

علائم شما با توجه به اینکه کدام قسمت از دستگاه تنفسی درگیر شده است (قسمت بالایی و یا قسمت پایینی) متفاوت خواهد بود. این علائم میتوانند شامل موارد زیر باشند: 

  • گرفتگی بینی و شش‌ها
  • آبریزش بینی
  • سرفه
  • گلودرد
  • بدن درد
  • خستگی

در صورتی که شرایط زیر را داشتید با پزشک خود تماس بگیرید

  • تب بیش از ۱۰۳ درجه فارنهایت (۳۹ درجه سانتیگراد) و لرز 
  • مشکل تنفسی 
  • سرگیجه
  • از دست دادن هوشیاری 

چه عواملی منجر به عفونت دستگاه تنفسی می‌شود؟

مسائل متعددی منجر به عفونت حاد دستگاه تنفسی می‌شود. 

دلایل عفونت دستگاه تنفسی فوقانی: 

  • فارنژیت حاد
  • عفونت حاد گوش
  • سرماخوردگی

دلایل عفونت دستگاه تنفسی پایینی: 

چه کسانی در معرض ابتلا به بیماری عفونت حاد تنفسی قرار دارند؟

اجتناب از ویروس‌ها و باکتری‌ها تقریباً غیرممکن است، اما برخی از عوامل خطر ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی را افزایش می‌دهند.

احتمال آلوده شدن سیستم ایمنی کودکان و افراد سالخورده به ویروس‌ها بیشتر است. از آنجایی که کودکان با یکدیگر در ارتباط هستند، احتمال آلوده شدن آن‌ها به ویروس بیشتر است و در این صورت کودکان می‌توانند ناقل ویروس باشند. معمولاً کودکان به صورت منظم دست‌های خود را نمی‌شویند. همچنین کودکان مدام چشمان خود را می‌مالند و انگشتانشان را در دهانشان فرو می‌کنند، که این حالت منجر به پخش ویروس‌ها می‌شود. 

افراد مبتلا به بیماری قلبی و سایر مشکلات ریوی نیز در معرض عفونت‌های ریوی قرار دارند. هرفردی که سیستم ایمنی بدنش به دلیل بیماری‌های مختلف ضعیف شده باشد نیز در معرض ابتلا به عفونت‌های ریوی قرار دارد. افراد سیگاری نیز در معرض این بیماری هستند و بهبودی آن‌ها نیز زمانبر خواهد بود.

بیماری عفونت حاد تنفسی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در معاینه تنفسی، پزشک بر روی نوع تنفس شما تمرکز می‌کند. پزشک با گوش دادن به صدای شش‌ها و شنیدن صداهای غیرطبیعی می‌تواند وجود مایعات و عفونت در ریه‌ها را تشخیص دهد. ممکن است پزشک داخل بینی، گوش‌ها و گلوی شما را نیز بررسی کند. درصورتی که پزشک تشخیص دهد قسمت پایینی دستگاه تنفسی شما عفونت کرده، احتمالا از شما درخواست عکسبرداری اشعه ایکس و یا سی‌تی‌اسکن را داشته باشد تا با بررسی آن‌ها قادر باشد وضعیت ریه‌ها را بررسی کند. 

آزمایش عملکرد ریه نیز می‌تواند به تشخیص بیماری کمک‌کنند.  پالس اکسیمتری که با عنوان پالس ox شناخته می‌شود نیز می‌تواند میزان اکسیژن ورودی به ریه‌ها را تعیین کند. همچنین ممکن است پزشک با استفاده از یک سواپ از بینی و دهان شما نمونه‌برداری کند و یا از خلط شما (موادی که از ریه‌ها بیرون می‌آید) نمونه‌برداری کند تا به این صورت ویروس یا باکتری‌های عامل بیماری را شناسایی کند. 

بیماری عفونت حاد دستگاه تنفسی چگونه درمان می‌شود؟

از آن‌جایی که ویروس‌های مختلفی منجر به این بیماری می‌شوند، درمان خاصی برای آن وجود ندارد. پزشک شما برای کنترل وضعیت بیماری و مدیریت علائم، داروهایی را تجویز خواهد کرد. اگر پزشک به عفونت باکتریایی شک کند، برایتان آنتی‌بیوتیک تجویز خواهد کرد. 

عوارض بالقوه بیماری عفونت حاد دستگاه تنفسی چیست؟

عوارض عفونت حاد دستگاه تنفسی بسیار جدی است، این بیماری می‌تواند منجر به آسیب دائمی و حتی مرگ شود. این عوارض عبارت‌اند از: 

  • ایست تنفسی، این حالت زمانی رخ می‌دهد که عملکرد ریه‌ها متوقف شود.
  • نارسایی تنفسی، افزایش گاز کربن‌دی‌اکسید در خون که به دلیل اختلال در عملکرد ریه‌ها ایجاد می‌شود. 
  • نارسایی احتقانی قلب

پیشگیری از عفونت حاد دستگاه تنفسی 

بیشتر عوامل عفونت دستگاه تنفسی قابل درمان نیستند، از این‌رو بهترین کار پیشگیری است. 

تزریق واکسن MMR (سرخک، اوریون و سرخچه) و سیاه‌سرفه ریسک ابتلا به عفونت‌های ریوی را کاهش می‌دهد. واکسن آنفولانزا و پنوموواکس نیز می‌تواند به وضعیت شما کمک کند. در رابطه با تزریق این واکسن‌ها می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید. 

  • دستان خود را به صورت مرتب و پس از حضور در مکانهای عمومی بشویید.
  • همیشه در قسمت بازوی آستین و یا دستمال کاغذی خود عطسه کنید. اگرچه این کار تاثیری بر بهبود علائم شما نخواهد داشت، و تنها از گسترس بیماری جلوگیری خواهد کرد.
  • از دست زدن به صورتتان، مخصوصاً چشمها و دهان خودداری کنید، به این صورت میتوانید از ورود میکروبها به بدن خود جلوگیری کنید.
  • بهداشت را رعایت کنید.

همچنین باید از سیگارکشیدن خودداری کرده و ویتامین‌های مختلفی از جمله ویتامین سی که تقویت کننده سیستم ایمنی است را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

ویتامین سی توسط سلول‌های ایمنی بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد و کمبود آن می‌تواند خطر ابتلا به عفونت‌های مختلف را افزایش دهد.

تحقیقات مختلف به وضوح نشان نداده‌اند که استفاده از ویتامین سی می‌تواند از عفونت دستگاه تنفسی جلوگیری کند، اما شواهد نشان می‌دهند که استفاده از ویتامین سی می‌تواند مدت زمان ابتلا به عفونت‌ها و شدت آن‌ها را کاهش دهد.

دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم

دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران

لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود

جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید

آدرس مطب : مشهد- میدان بیمارستان امام رضا- ساختمان پزشکان سیمرغ – طبقه سوم – مطب دکتر مهسا موسوی

شماره تماس : 38584681-051

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا