با عوارض آپنه خواب بیشتر آشنا شوید
فهرست موضوعات
اپنه خواب یک بیماری جدی است و عوارض آن میتواند شامل موارد زیر باشد:
خستگی روزانه
بیداریهای مکرر مرتبط با آپنه خواب، روند خواب طبیعی را غیرممکن میکند و باعث خوابآلودگی شدید در روز، خستگی و تحریکپذیری میشود. ممکن است در تمرکز مشکل داشته باشید و خود را به هنگام کار، تماشای تلویزیون یا حتی رانندگی در حالت خواب بیابید. بههمیندلیل، افراد مبتلا به آپنه خواب در معرض خطر تصادفات با وسایل نقلیه هستند. همچنین ممکن است احساس زودرنجی، بدخلقی یا افسردگی داشته باشید. کودکان و نوجوانان مبتلا به آپنه خواب ممکن است در مدرسه عملکرد ضعیفی داشته باشند یا دارای مشکلات رفتاری شوند.
فشار خون بالا یا مشکلات قلبی
افت ناگهانی سطح اکسیژن خون که در هنگام آپنه خواب رخ میدهد فشار خون را افزایش داده و سیستم قلبی عروقی را تحت فشار قرار میدهد. آپنه انسدادی خواب همچنین ممکن است خطر حمله قلبی مکرر، سکته مغزی و ضربانهای غیر طبیعی قلب مانند فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش دهد. اگر به بیماری قلبی مبتلا هستید، چندین بار آپنه خواب و بروز افت سطح اکسیژن خون میتواند منجر به مرگ ناگهانی در اثر ضربان نامنظم قلب شود.
دیابت نوع ۲
داشتن آپنه خواب خطر ابتلا به شرایط مقاومت به انسولین و دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد.
سندرم متابولیک
این اختلال که شامل فشار خون بالا، سطح غیر طبیعی کلسترول، قند خون بالا و افزایش دور کمر است، با خطر بالاتر بیماری قلبی در ارتباط است.
عوارض ناشی از داروها و جراحی
آپنه انسدادی خواب همچنین میزان نگرانی نسبت به برخی از داروها و بیهوشی عمومی را افزایش میدهد. افراد مبتلا به آپنه خواب ممکن است بعد از جراحی دچار عوارض شوند زیرا مستعد مشکلات تنفسی بهخصوص در حالت آرام و خوابیده به پشت هستند. پس قبل از جراحی، در مورد آپنه خواب و نحوه درمان آن به پزشک خود بگویید.
مشکلات کبدی
در افراد مبتلا به آپنه خواب به احتمال زیاد نتایج غیر طبیعی در آزمایشات عملکرد کبدی مشاهده میشود و کبد آنها علائم بیماری کبد چرب غیرالکلی را نشان میدهد.
خروپف
خروپفهای بلند شما میتواند هرکسی را که در نزدیکی شما میخوابد از استراحت خوب باز دارد. بنابراین غیر معمول نیست که شریک زندگی شما مجبور است به اتاق دیگری یا حتی به طبقه دیگر خانه برود تا بتواند بخوابد.
آیا امکان پیشگیری از عارضه آپنه خواب وجود دارد؟
در مواردیکه آپنه خواب ناشی از اضافه وزن، مصرف دخانیات و مواد مخدر، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا و دیگر شرایط پزشکی باشد، مطمئنا قابل پیشگیری است زیرا با پیشگیری از ابتلا به این بیماریها به واسطه داشتن سبک زندگی سالم و فعالیت بدنی منظم، خبری از آپنه خواب و مشکلات تنفسی در خواب نخواهد بود.
اما در مورد آپنه خواب ارثی راه حلی وجود ندارد و هر آن ممکن است این مشکل بروز کند. بهتر است برای تاخیر آن با پزشک متخصص صحبت کنید.
نحوه صحیح تشخیص آپنه خواب
پزشک ممکن است بر اساس علائم، نشانه ها و وضعیت خواب شما ارزیابی کند که به این بیماری مبتلا هستید یا خیر. معمولا آزمایشهای تشخیص آپنه خواب شامل موارد زیر هستند:
آزمایش چندگانه خواب یا پلیسومنوگرافی
در طول این آزمایش شما درگیر تجهیزات کنترلکننده قلب، ریه و مغز، الگوی تنفسی، حرکات بازو و پا و میزان اکسیژن خون در هنگام خواب هستید.
تست خواب در منزل
پزشک شما ممکن است آزمایشات سادهای را در اختیار شما قرار دهد تا در خانه برای تشخیص آپنه خواب از آنها استفاده کنید. این آزمایشات معمولاً ضربان قلب، میزان اکسیژن خون، جریان هوا و الگوی تنفسی شما را اندازهگیری میکنند.
پزشک براساس نتایج این آزمایشها روش درمانی شما را تشخیص میدهد. اگر دچار آپنه خواب انسدادی هستید، ممکن است به پزشک گوش، حلق و بینی معرفی شوید تا انسداد بینی یا گلو را رفع کند. برای یافتن دلایل بروز آپنه خواب مرکزی ممکن است ارزیابی نهایی توسط پزشک متخصص قلب و عروق ضروری باشد.
بیماران عزیز از این پس می توانید با مراجعه به بخش ویزیت آنلاین، براحتی معاینه و سوالات خود را از دکتر مهسا موسوی فوق تخصص بیماری های ریوی بپرسید.
انواع راههای درمان آپنه خواب که باید بدانید
هدف از درمان تنگی نفس در خواب یا درمان تنگی نفس عصبی، عادیسازی تنفس در هنگام خواب و رفع هرگونه مشکل اساسی سلامتی است. گزینههای درمانی معمولا به علت و شدت علائم بستگی دارند که در ادامه به جزئیات آنها اشاره خواهیم کرد.
تغییر در سبک زندگی
اصلاح سبک زندگی برای عادیسازی تنفس و رفع وقفه تنفسی در بیداری ضروری است و بهعنوان اولین گام اساسی در درمان فلج خواب محسوب میشود. مواردی مانند:
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم برای حفظ سلامت قلب
- ایجاد عادات خواب سالم
- محدود کردن مصرف الکل
- ترک سیگار
- مدیریت وزن
- خوابیدن به پهلوها
درمان با فشار هوایی مثبت مداوم (CPAP)
این مورد روش اصلی درمان آپنه خواب است که با تأمین آرام جریان مداوم فشار مثبت هوا از طریق ماسک، راه هوایی شما را باز نگه میدارد. برخی از افراد در استفاده از CPAP مشکل دارند و مجبورند روند درمان را متوقف کنند. بااینحال، معمولا کمی تغییر تنظیمات دستگاه میتواند باعث رفع این مشکل شود. افزودن رطوبت به هوا هنگام عبور از ماسک میتواند علائم خشکی بینی را تسکین دهد.
عمل جراحی
روشهای مختلف جراحی میتوانند راه تنفسی را در افراد مبتلا به آپنه خواب باز کنند. با جراحی میتوان بافت انسدادی را کوچک کرد یا بافت اضافی یا لوزههای بزرگ را برداشت. بسته به نوع جراحی، ممکن است در مطب پزشک یا بیمارستان انجام شود.
استفاده از دستگاه تغییر موقعیت فک پایین (MRD)
این یک وسیله دهانی ساخته شده بهصورت سفارشی است که برای افراد با آپنه خواب انسدادی خفیف یا متوسط مناسب است. دهان در هنگام خواب فک را در حالت جلو نگه میدارد تا فضای پشت زبان را گسترش دهد. این وسیله کمک میکند تا راه هوایی فوقانی باز بماند و از آپنه و خروپف جلوگیری میکند. عوارض جانبی آن ممکن است شامل درد فک یا دندان و تشدید احتمالی بیماری مفصل گیجگاهی فکی باشد.
دارو درمانی
برخی از داروها مانند استازولامید، زولپیدم و تریازولام ممکن است به رفع آپنه خواب کمک کنند. البته فقط پس از مشورت با یک متخصص باید استفاده شوند زیرا ممکن است عوارض جانبی شدیدی داشته باشند و برای همه افراد مناسب نیستند.
درمان آپنه خواب با داروهای گیاهی
احتمال درمان احساس خفگی در خواب با داروهای گیاهی بهعنوان یک درمان مکمل وجود دارد. تجربه نشان داده است که قرقره روزانه گلو با روغن گیاهان زیر بسیار موثر است:
- سیر
- زنجبیل
- دارچین
- رازیانه
- سنبل
- نعنا
البته با توجه به احتمال تداخل داروهای گیاهی و شیمیایی، بهتر است این مورد را به پزشک اطلاع دهید.
درمان آپنه خواب در طب سنتی
متخصصان طب سنتی معتقدند که مصرف روزانه عسل، دمنوش بابونه، دمنوش گیاه اسطوخودوس، دمنوش سنبل الطیب، روغن گیاه بنفشه، عصاره تخم کدو حلوایی، دمنوش بهارنارنج، ترکیب شیرگرم و زردچوبه کمک زیادی به بیماران با تنگی نفس خواهد کرد زیرا خاصیت ضد التهابی دارند و به رفع انسداد هوایی منجر خواهند شد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
خروپف بلند در شب ممکن است نشاندهنده یک مشکل بالقوه جدی باشد اما همه کسانیکه دچار آپنه خواب هستند خروپف نمیکنند. در صورت مشاهده علائم و نشانههای آپنه خواب با پزشک خود مشورت کنید. از پزشک خود در مورد هرگونه مشکل خواب که باعث خستگی، خوابآلودگی و تحریکپذیری شما میشود سوال کنید زیرا بین آپنه خواب و مسائل مختلف سلامتی مانند مشکل در تمرکز، افسردگی، حمله قلبی و سکته ارتباط وجود دارد. همچنین ممکن است خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد.
گاهی ممکن است فرد نداند که دچار آپنه خواب شده است اما یکی از اعضای خانه متوجه آن شود و میتواند پزشک را در جریان بگذارد.
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051