تنگی نای و علت آن

علت تنگی نای می تواند تروما ؛ بیماریهای التهابی مزمن مثل آمیلوئیدوز ؛ سارکوئیدوز و پلی کندرایتس عود کننده ؛ تومور های خوش خیم و یا بدخیم و واسکولیت ها هستند.

ابتدا مخاط و غضروف آسیب می بینند و در طی ترمیم گرانولاسیون و بافت فیبروتیک و اسکار تشکیل شده باعث تنگی تراشه می شوند. همچنین اختلال در پرفیوژن مخاطی در طی لوله گذاری در نای و ماندن آن تیوب باعث زخم و آسیب مخاطی شده وباعث اسکار و تنگی تراشه می شود.

شایع ترین علت تنگی تراشه تروما است. از این بین لوله گذاری در نای ؛ تراکئوتومی ؛ جراحی و رادیاسیون است.

اصولا دو نوع تنگی وجود دارد . یک تنگی ساختمانی است مانند وجود یک گرانولاسیون یا تومور یا اسکار بعد از لوله گذاری در تراشه.

نوع دوم تنگی بعلت نقص در عملکرد لوله نای است. مثلا اشکال در غضروف لوله و یا قلومبه شدن غشا گوشتی لوله تراشه به تو .

برونکوسکوپی بهترین راه تشخیص  این بیماری است. اما این تکنیک به تجربه برونکوسکوپیست دارد. عکس رخ و نیمرخ از راههای هوائی فوقانی وریه هم کمک کننده است. تست های عملکرد ریوی هم کمک کننده است. اختلال انعقادی و بیماری ستون فقرات گردنی از کنتراندیکاسیون های برونکوسکوپی است.

سی تی اسکن بخصوص نسل جدید می تواند با ریکانسترکشن کامپیوتری در تشخیص تنگی بسیار کمک کننده باشد. همچنین ویرچوئال برونکوسکوپی می تواند ناهنجاری ها و تنگی های بعد از مکانی از لوله هوائی که برونکوسکوپ قادر به عبور نیست  های را نشان دهد و بخصوص در زمان هائی که بیمار قادر به انجام این عمل نیست مفید است. مشکل اینها اولا بدون رنگ بودن کلیشه ها و ناتوانی در بررسی خوب موکوس می باشد.

MRI تشخیص قطعی در تشخیص تنگی های راههای هوائی در کودکان است. بخوبی بافت نرم را نشان می دهد. ساختمان عروقی را هم بخوبی نشان می دهد. اما این تکنیک توانادی کمی در مورد بررسی ارگان های داینامیک دارد.

سونوگرافی در تشخیص این بیماری موفق نبوده است.

درمان:

  • مشکلات زمینه ای مثل عفونت باید مرتفع شود
  • رفلاکس با رانیتیدین یا مهار کننده های پمپ پروتونی مثل امپرلزول درمان شوند
  • استفاده ازاستروئید ها در مراحل ابتدای بیماری ممکن اسن موثر باشد
  • اسپری های استروئیدی ممکن است موثر باشند

بیماران عزیز از این پس می توانید با مراجعه به بخش ویزیت آنلاین، براحتی معاینه و سوالات خود را از دکتر مهسا موسوی فوق تخصص بیماری های ریوی بپرسید.

درمان جراحی:

  • تراکئوستومی دائمی
  • استنت داخل مجرا
  • درمان های برونکوسکوپیک ؛ این درمان در موارد تروما نباید بکار رود. بعنوان درمان اولیه در تنگی زیر کلوتیک بکتر می رود. ممکن اسن چندین بار درمان لازم باشد. لیزر دی اکسید کربن یا Nd-YAGدر این موارد مفید است. تزریق تریامسینولون در منطقه تنگی در زمان عمل جراحی مفید است. استفاده از بالن و گشاد کردن تنگی هم در تحقیقات موثر نشان داده شده اند.
  • در صورتی که درمان های برونکوسکوپیک جواب نمی دهند در آن صورت با جراحی باز انجام شود. گاها در این هنگام قرار دادن استنت هم لازم می شود.
  • درمان های برونکوسکوپیک در 57 تا 90% موفقیت آمیز هستند. موفقیت استنت 80 % است. موفقیت جراحی انتها به انتها هم 90 % است.مر و میر جراحی 20 % و مربیدتی مثل اختلال در بلع و اختلال عملکرد لارینکس 20 تا 50 % است.
  • باید بیمار بمدت 2 سال زیر نظر باشد. هم لوپ تنفسی و هم علائم بالینی باید زیر نظر باشد.

دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم

دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران

لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود

جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید

آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی

شماره تماس : 38584681-051

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + سه =

دکمه بازگشت به بالا