مهمترین بیماریهای انسدادی ریه بر مسیر های تنفسی
بیماری های ریوی یکی از از شایع ترین انواع بیماری ها در سراسر جهان می باشند. سیگار کشیدن، عفونت و ژنتیک از شایع ترین عوامل بروز بیماری های ریوی می باشند.
در حالت کلی، یک بیماری ریوی ممکن است باعث درگیری مجاری تنفسی، بافت ریه یا عروق خونی گردد. معمولا ترکیبی از این اختلالات در بسیاری از بیماریهای تنفسی دیده میشوند. به طور کلی میتوان بیماریهای تنفسی را به گروههای زیر تقسیم بندی کرد:
1.بیماریهای انسدادی ریوی
2.بیماریهای محدود کننده ریوی
3.بیماریهای عروقی ریوی
4.دیگر
بیماریهای انسدادی ریه بر مسیر های تنفسی
بیماریهای انسدادی ریه در حقیقت بیماری های ریوی هستند که بر مسیرهای تنفسی و هوایی تأثیر می گذارند. نای (حلق، خرخره، لوله هوا) به لوله هایی بنام نایچه (نایژه) منشعب شده و در ادامه، این شاخه ها هم به لوله هایی کوچکتر درون ریه تقسیم می شوند. بیماری های که براین مسیرهای تنفسی تأثیر می گذارند، با کاهش سرعت جریان بازدمی مشخص میشوند که شامل آسم، بیماری های مزمن انسدادی ریه، برونشیت مزمن، امفیزم و برونشیت حاد می باشند.
از میان بیماریهای انسدادی ریوی، بیماریهای انسدادی مزمن ریوی و آسم شیوع بیشتری دارند.
آسم
یک بیماری التهابی رایج مزمن مجاری هوایی است که علائم متغیر و عودکننده، انسداد برگشت پذیر جریان هوا، و اسپاسم برونش از جمله ویژگی های آن است. در بیماری آسم مسیرهای هوایی ملتهب و بعضی اوقات دچار گرفتگی شده و باعث خس خس کردن و تنگی نفس می شوند.
علل بروز
1.آلرژی
2.عفونت
3.آلودگی
علائم بروز آسم
1.تکرر خس خس، تنگی نفس، تنگی قفسه سینه و سرفه میباشد.
2.ایجاد خلط بدلیل سرفه کردن
3.ممکن است در اثر سرفه از ریه خلط تولید شود، اما بالا آوردن آن اغلب دشوار است. در هنگام بهبودی پس از حمله ممکن است این خلط، چرک مانند به نظر برسد و علت آن وجود میزان زیاد سلولهای سفید خون موسوم به ائوزینوفیل میباشد.
4.علائم ذکر شده معمولاً در شب، صبح زود و یا در هنگام ورزش یا در هوای سرد تشدید میشود.
پیشگیری از آسم
پیشگیری از وقوع آسم یکی از بزرگترین اهداف مراکز پزشکی و بهداشتی است. شواهد و مدارک در حال حاضر نشان می دهند که مهم ترین عوامل خطرزا و موثر در ایجاد آسم، تماس با محرک ها، بخصوص در دوران شیرخوارگی است. این عوامل شامل دود سیگار و یا سایر آلرژن های موجود در محیط بسته (مانند هیره ها در محل خواب، فرش، سایر وسایل، مبلمان، گربه و دیگر حیوانات خانگی و سوسک ها) بوده و همچنین بروز این بیماری می تواند به دلیل تماس با محرک های شیمیایی در محل کار باشد.
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
هنگام بروز این بیماری، ریه نمی تواند به درستی بازدم داشته باشد که این پدیده، باعث ایجاد مشکل در تنفس می شود. همچنین، بیماری مزمن انسدادی ریه یک بیماری مزمن ریوی است که مشخصه آن انسداد پیشرونده مجاری تنفسی به صورت برگشتناپذیر است. انسداد راههوایی، تنگی منتشر در تمام راههای هوایی است که مقاومت در برابر عبور هوا را بالا میبرد. COPD دارای سه زیر مجموعه است، آمفیزم، برونشیت مزمن و بیماری مجاری هوایی کوچک.
عوامل بروز بیماری مزمن انسدادی ریه
1.سرفه همراه خلط
2.تنگی نفس شدید
3.برای بیماران مبتلا، انجام کارها با دست در وضعیت بالای تنه سخت است، در حالیکه این بیماران در وضعیت همسطح بدن، ضعف دست ندارند.
COPD یک بیماری پیشرونده است و به تدریج تا حد اختلال تنفسی در حین استراحت و نیاز دائم به اکسیژن پیشرفت می کند.
عوامل خطر بروز بیماری مزمن انسدادی ریه
عوامل زیر در ایجاد این بیماری نقش دارند:
1.سیگار به عنوان مهمترین عامل ایجاد بیماری انسدادی ریه مزمن شناخته شده است، به طوری که ۱۵ درصد از سیگاری ها دچار این بیماری می شوند.
2.سایر عوامل: فاکتورهای محیطی همچون آلودگی هوا، تماسهای شغلی، وزن بالا، نقص مادرزادی آنزیم آلفا-۱ آنتی تریپسین، پرفعالیتی برونشیال.
3.عوامل دموگرافیک: سن، سابقه خانوادگی، جنس مذکر، سابقه عفونتهای تنفسی در کودکی، وضعیت اقتصادی پایین.
برونشیت مزمن
برونشیت مزمن نوعی از بیماری های مزمن انسدادی ریه بوده و با سرفه مزمن شناخته میشود. این بیماری ناشی از التهاب مزمن در برونشها (نایژه) است.
علائم بروز برونشیت مزمن
علائم شایع، شامل سرفه مکرر، تنگی نفس، خلط و تنفس سطحی است .
عوامل افزایش خطر بروز برونشیت مزمن
کشیدن سیگار
آمفیزم
آمفیزم به معنی نابودی پارانشیم ریوی است که منجر به از بین رفتن خاصیت ارتجاعی ریه و از بین رفتن دیواره آلوئولهای ریه می شود. از اتصال چند آلوئول یک حفره بزرگ به وجود میآید که موجب کاهش سطح تنفسی و اِشکال در جذب اکسیژن میشود. از بین رفتن کشش شعاعی ریه در پی رخداد این فرایند، منجر به افزایش تمایل مجاری هوایی به روی هم افتادن(کولاپس) شده، در نهایت موجب پرهوایی ریه و محدودیت جریان هوا در ریهها و گیر افتادن هوا در ریه می شود. سپس فضاهای تنفسی بزرگتر و بولهای آمفیزمی تشکیل می شوند. آمفیزم، یکی از اجزای اصلی بیماری مزمن انسدادی ریه است.
به عبارت دیگر آمفیزم، آسیب های ریوی هستند که باعث حبس هوا در ریه شده و مشخصه بارز این نوع بیماری انسدادی مزمن ریه مشکل در بیرون دادن هوا است.
علل بروز بیماری آمفیزم
کشیدن سیگار و دخانیات
علائم بیماری آمفیزم
1.تنگی نفس
2.کاهش وزن
3.سرفه و تنفس سیبیلانت (دارای صفیر)
برونشکتازی (نایژه فراخی)
برونشکتازی، بیماری مزمن و ماندگار گشاد شدن نایژههای درون ششهاست. این بیماری، عفونت ناگهانی مسیرهای تنفسی بوده و معمولا عامل آن ویروسی می باشد که در آن، ناحیه درگیر، فراخ شده، ملتهب و قابل روی هم خوابیدن (کلاپس) می شود. در نایژه فراخی، اغلب عامل بیماریزایی مانند عفونتهای مکرر با انسداد مجاری تنفسی موجب آسیب به نایژهها و نایژکها شده است.
علائم بروز بیماری
علائم بروز برونشکتازی شامل سرفه (اغلب به صورت خلط دار) خلط خونی، عفونت مکرر ریوی، تنگی نفس و درد سینه است. در برخی موارد انگشتان چماغی نیز دیده شدهاست .
فیبروز سیستیک
فیبروز سیستیک نوعی دیگر از بیماری های ریوی است و در آن ترشحات مخاطی بخوبی از درون نایچه ها پاک نمی شود. جمع شدن مخاط باعث عفونت مکرر ریه می شود. این بیماری یکی از شایعترین و جدی ترین اختلالات ژنتیکی است که در هر ۲تا۳ هزار تولد، یک نوزاد را مبتلا میکند. در این اختلال ترشحات ریه، لوزالعمده، کبد، روده و دستگاه تناسلی غلیظ و چسبنده میشود، این در حالی است که در افراد طبیعی این ترشحات غالباً رقیق و غیرچسبنده هستند، علاوه بر این، میزان نمک موجود در ترشحات غدد عرق نیز افزایش مییابد و در واقع نمک موردنیاز بدن از طریق عرق دفع میشود.
علائم بروز بیماری فیبروز سیستیک
در این بیماری، سرفه همراه با خلط، خس خس سینه و عفونت ریهها و در مواردی، سینوزیت و پولیپهای بینی نیز مشاهده میشود. سایر علائم بیماری عبارتند از: دل دردهای عود کننده، کاهش وزن، اختلال در گوارش غذا، انسداد روده، تهوع و استفراغ، اسهال چرب، نارسایی در رشد و درگیری کبد.
بیماری های ریوی بر کسیه های هوای تنفسی
بیماری های ریوی که بر کیسه های هواآلوئول ها تأثیر می گذارند، در مسیر ها و لوله های انتقال هوا شاخه شاخه شده و در آخر به کیسه های هوایی به نام آلوئول می رسند. این کیسه های هوایی بیشتر بافت ریه را تشکیل می دهند. بیماری های ریوی که بر این کیسه ها تأثیر می گذارند، شامل بیماری های ذات الریه، بیماری سل، آمفیزم، ورم ریوی و سرطان ریه می باشد.
ذات الریه یا سینه پهلو بیماری ای است که در آن کیسه های هوایی معمولا توسط باکتری ها دچار عفونت می شوند. به عبارت دیگر، ذاتالریه وضعیت التهابی ریه است که عمدتاً کیسههای میکروسکوپی هوا موسوم به آلوئولها را تحت تأثیر قرار میدهد.
علل بروز ذات الریه
باکتری ها: باکتریها، شایعترین علت سینه پهلو اکتسابی از جامعه (CAP) هستند و در حدود ۵۰٪ از موارد استرپتوکوک سینه پهلو علت بیماری شناخته شده است.
ویروس ها: در بزرگسالان، ویروسها حدود یکسوم و در کودکان حدود ۱۵ درصد از موارد سینه پهلو را موجب میشوند.عواملی که معمولاً در این زمینه دخیل هستند عبارتند از: راینوویروسها، کوروناویروسها، ویروس آنفلوآنزا، ویروس سنسیشیال (RSVV)، آدنوویروس، و پاراآنفلوآنزا.
قارچ ها: سینه پهلو قارچی غیرمعمول است، اما معمولاً در افراد مبتلا به تضعیف سیستم ایمنی ناشی از ایدز، داروی سرکوبکننده سیستم ایمنی یا به دلیل سایر مشکلات پزشکی رخ میدهد.
انگل ها: انواع انگل میتواند ریهها را به این بیماری مبتلا کنند، از جمله: توکسوپلاسما گوندی، استرونگیلوئید استرکورالیس، آسکاریس، و پلاسمودیوم مالاریا. این ارگانیسمها بهطور معمول از طریق تماس مستقیم با پوست، بلع، یا از طریق یک حشره ناقل وارد بدن میشوند.
ناشناخته ها: سینه پهلو بینابینی ناشناخته یا سینه پهلو غیرعفونی یک رده از بیماری منتشر ریه است.
پیشگیری از بروز ذات الریه
یشگیری شامل واکسیناسیون، اقدامات زیست محیطی و درمان مناسب سایر مشکلات درمانی و بهداشتی میباشد.
سل
مرض سل یک نوع ذات الریه به آرامی پیشرونده است که توسط باکتری ای به نام Mycobacterium )tuberculosisعامل سل) بوجود می آید. همچنین، یک بیماری عفونی شایع و در بسیاری از موارد مرگبار است. این بیماری توسط گونههای مختلف مایکوباکتریا، به طور معمول (مایکوباکتریوم توبرکلوزیس) ایجاد میشود. سل به طور معمول به ریهها حمله میکند، اما بر قسمتهای دیگر بدن نیز میتواند تأثیر گذار باشد. وقتی افرادی که عفونت سلی فعال دارند، سرفه، عطسه و یا بزاق خود را از طریق هوا منتقل میکنند، سل از طریق هوا پخش میشود.
علائم و نشانه های سل
علائم و نشانههای عمومی عبارتند از تب، لرز، تعریق شبانه، از دست دادن اشتها، کاهش وزن، و خستگ.. همچنین پدیده انگشت چماقی قابل توجهی نیز میتواند رخ دهد.
پیشگیری بیماری سل
واکسیناسیون کردن نوزادان
ورم ریوی
در بیماری ورم ریوی، مایعات از رگ های کوچک خونی خارج شده و درون کیسه های هوایی و اطراف آنها جمع می شوند. این بیماری به دو دلیل نارسایی قلبی و آسیب دیدن ریه ها بیشتر رخ میدهد و علت آن جمع شدن مایع در شش فرد است که موجب بروزی بیماری شده و در عرض چند دقیقه ممکن است خود را نشان دهد.
نشانه های ورم ریوی
اختلال در تنفس و بعضی وقتها شنیده شدن صدایی شبیه قل قل در قسمت سینه فرد است.
پیشگیری از ابتلا به ورم ریوی
1.کم رفتن به مناطق مرتفع
2.استفاده از ماسک اکسیژن
بیماری سرطان ریه انواع بسیاری دارد و در بخش های مختلفی از ریه می تواند شکل بگیرد. معمولا این سرطان در بخش های اصلی ریه، درون یا نزدیک کیسه های هوا رخ می دهد. در حالت کلی، سرطان ریه نوعی بیماری است که مشخصه آن رشد کنترلنشده سلول در بافتهای ریه است. اگر این بیماری درمان نشود، رشد سلولی میتواند در یک فرایند به نام متاستاز به بیرون از ریه گسترش پیدا کند و به بافتهای اطراف یا سایر اعضای بدن برسد. اکثر سرطانهایی که از ریه شروع میشوند، به نام سرطانهای ابتدایی ریه، کارسینوماهایی هستند که از بافت پوششی نشات میگیرند. انواع اصلی سرطان ریه، سرطانهای ریه سلول کوچک (SCLC) که سرطان سلولی جو شکل نیز نامیده میشود، و سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC) هستند.
علائم بروز سرطان ریه
نشانهها و علائمی که ممکن است نشان دهنده سرطان ریه باشندعبارتند از:
1.علائم تنفسی: سرفه، خلط خونی، خس خس سینه یا تنگی نفس
2.علائم سیستمیک: کاهش وزن، تب، چماقی شدن ناخنهای انگشت، یا ضعف.
3.علائم ناشی از فشار موضعی: درد قفسه سینه، درد استخوان، انسداد ورید اجوف فوقانی، مشکل در بلعیدن.
دلایل بروز سرطان ریه
1.کشیدن سیگار: استعمال دخانیات به ویژه سیگار تاکنون دلیل اصلی ابتلا به سرطان ریه بوده است.
2.گاز رادون: رادون یک گاز بیرنگ و بیبو است که در اثر تجزیه رادیوم رادیواکتیو که خود محصول تجزیه اورانیوم موجود در پوسته زمین است، به وجود میآید. محصولات تجزیه شده در اثر پرتو، مواد ژنتیکی را یونیزه میکنند و موجب جهشهایی میشوند که گاهی اوقات سرطان زا هستند. گفته می شود، رادون، بعد از استعمال دخانیات، دومین دلیل شایع سرطان ریه در ایالات متحده آمریکا است.
3.پنبه کوهی: پنبه کوهی میتواند دلیل بروز انواع مختلفی از بیماری های ریوی از جمله سرطان ریه، باشد. استعمال تنباکو و آزبست در ایجاد سرطان ریه تأثیر سینرژیک دارد.
4.آلودگی هوا: آلودگی هوای بیرون تأثیر ناچیزی بر افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه دارد. آلودگی هوای بیرون بین 1 تا 2 درصد، احتمال خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد.
5.ژنتیک: احتمال خطر ابتلا به سرطان ریه در افرادی که خویشاوندان آنها به این بیماری مبتلا هستند، 2/4 برابر بیشتر است که احتمال دارد دلیل این امر ترکیب ژنها باشد.
6.و سایر عوامل دیگر: انواع فلزات، محصولات احتراقی، تابش های یونیزه کننده و برخی گازهای سمی می توانند باعث بروز سرطان ریه شوند.
پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه
مهم ترین عامل برای پیشگیری، می تواند، عدم مصرف سیگار و دخانیات باشد.
بیماری های ریوی بر رگ های خونی
در این بیماری، طرف راست قلب، خون کم اکسیژن را از طریق رگ ها دریافت می کند، و از طریق رگ های ریوی (pulmonary) خون را به ریه پمپاژ می کند. این رگ های خونی ریوی هم ممکن است دچار بیماری شوند، این بیماری ها شامل آمبولی ریه و فشار خون ریوی می باشد.
آمبولی ریه
در بیماری آمبولی ریه، لخته خون از سایر نقاط بدن وارد قلب شده و از قلب وارد ریه می شود. لخته خون در یکی از رگ های خونی دیده شده و معمولا باعث تنگی نفس و سطح اکسیژن پایین خون میشود. در واقع آمبولی ریه انسداد ناگهانی در عروق ریه است که علت آن معمولا یک لخته خون در پا به نام ترومبوز ورید عمقی است که این لخته می شکند و از طریق جریان خون به ریه ها سفر میکند. آمبولی ریه یک بیماری جدی است که می تواند سبب آسیب دائمی به ریه ی آسیب دیده، سطوح پایین اکسیژن در خون و آسیب به ارگان های دیگر بدن در اثر نرسیدن اکسیژن کافی به آن شود. در اغلب موارد، لخته های خون کوچک هستند و مرگبار نیستند، اما آنها می توانند به ریه ها آسیب برسانند.
علائم بروز آمبولی ریه
1.کوتاهی نفس به طور ناگهانی
2.غش کردن یا حالت غش پیدا کردن
3.درد قفسه سینه
4.سرفه (گاهی همراه با خلط خونی)
5.تندی تپش قلب
6.تب اندک پیش از بروز علائم بالا، و نیز بیشتر، تورم و درد اندام زیرین ایجاد می شود.
علت بروز آمبولی ریه
آمبولی ریه لخته شدن خون در سیاهرگهای عمقی است که عوامل تشدید کننده بروز این بیماری، عبارتند از:
1.سن بالای ۶۰ سال
2.هرگونه آسیب یا بیماری نیازمند استراحت طولانی در بستر
3.نشستن در یک حالت ثابت به مدت طولانی برای نمونه در مسافرت با هواپیما
4.جراحی گذشته
5.نارسایی احتقانی قلب
6.اختلالات ریتم قلب
7.پرخونی پلی سیتمی
8.کم خونی همولیتیک
.9شکستگی استخوان
10.چاقی
11.مصرف دخانیات
12.بارداری
13.مصرف قرصهای ضد بارداری به ویژه در خانمهای سیگاری
.14فشار خون بالا
15.سرطان که شایعترین آن سرطان پانکراس است.
پیشگیری از بروز بیماری آمبولی ریه
1.از استراحت طولانیمدت در بستر هنگام بیماری خودداری کنید. در دوره نقاهت از جوراب کشی استفاده کنید.
2.پس از جراحی هر چه زودتر حرکت اندامهای زیرین و راه رفتن را آغاز کنید.
.3عدم مصرف دخانیات، به ویژه در خانمهای ۳۵ سال به بالا که قرص ضد بارداری مصرف میکنند.
4.از جراحیهای غیر ضروری اجتناب کنید.
5.در سفر هر 1 یا 2 ساعت، زمانی ایستاده و راه بروید.
6.مصرف یک قرص آسپرین در روز میتواند، نقش پیشگیری کننده در این زمینه داشته باشد. (در این باره با پزشک خود مشورت کنید.)
بیماران عزیز از این پس می توانید با مراجعه به بخش ویزیت آنلاین، براحتی معاینه و سوالات خود را از دکتر مهسا موسوی فوق تخصص بیماری های ریوی بپرسید.
فشار خون ریوی
فشار خون ریوی باعث ایجاد فشار خون بالا در رگ های ریوی می شود. فشارخون بالای رگ های ریوی می تواند باعث تنگی نفس و درد قفسه سینه شوند. به عبارتی دیگر، فشار خون بالا در شریان های ریوی و شریان ها در داخل ریه ها، پرفشاری خون ریوی را ایجاد می کند. شریان ها در ریه ها، سفت و تنگ می شود که در نهایت می تواند به نارسایی قلب منجر شود.
علائم بروز فشار خون ریوی
1.فقدان شادابی و سرزندگی
2.تنگی نفس به ویژه موقع ورزش یا فعالیت بدنی (کوتاهی مدت زمان تنفس)
3.خستگی
4.سرگیجه و غش کردن
5.احساس فشار و درد در ناحیه قفسه سینه
6.ورم بدن و تجمع آب در قوزک پا، پاها و حتی شکم
7.تیره و کبود شدن لب ها و پوست
8.افزایش ضربان قلب و تپش قلب
9.کاهش اشتها
علل بروز فشار خون ریوی
علت های زیادی باعث ایجاد فشار خون ریوی می شوند. با این حال، در بیشتر موارد، علت بیماری نامشخص باقی می ماند. زمانی که علت فشار خون ریوی مشخص نشود، فشار خون ریوی اولیه (PPH) یا فشار خون ریوی ایدیوپاتیک (IPH) نامیده می شود. فشار خون ریوی ثانویه زمانی است که فشار خون ریوی در اثر بیماری دیگری ایجاد شود. از شایع ترین علل فشار خون ریوی ثانویه میتوان به مشکلات تنفسی مانند بیماری انسداد مزمن ریوی (آمفیزم و برونشیت مزمن) اشاره کرد.
علت های دیگر، شامل نارسایی احتقانی قلب، بیماری مادرزادی قلبی، وجود لخته خون در عروق ریوی (امبولی ریه)، ایدز، سیروز کبدی مزمن، لوپوس، فیبروز ریوی (شرایطی که باعث ایجاد اسکار در ریه می شود) و همچنین استفاده از برخی داروها هستند.
بیماری های ریوی بر دیواره های قفسه سینه
بیماری های ریوی در دیواره های قفسه سینه نیز نقش مهمی در نفس کشیدن دارند. ماهیچه ها، دنده ها را به هم متصل کرده، به قفسه سینه اجازه گسترش می دهند. بعضی از بیماری های قفسه سینه و ریه شامل سندروم کاهش حجم هوای تنفسی در اثر چاقی و اختلالات عصبی و عضلانی است.
سندرم کاهش حجم هوای تنفسی در اثر چاقی
سندروم کاهش حجم هوای تنفسی در اثر چاقی، نوعی بیماری است که در اثر چاقی رخ داده و در آن افزایش وزن برروی قفسه سینه و شکم تاثیر گذاشته و بسط قفسه سینه سخت می شود. نتیجه این بیماری مشکلات حاد تنفسی است.
علائم این سندروم عبارتند از:
1.افزایش سریع وزن در سنین پایین
2.کم کاری تیروئید (که خود، باعث خستگی، تغییرات پوست و مو، افزایش وزن و عدم تحمل سرما می شود.)
3.تولید ناکافی هورمون رشد
4.دیابت
5.هورمون ضدادرار نامناسب
6.عدم تعادل نمک/ کاهش یا افزایش تشنگی
7.کاهش حجم هوای تنفسی
8.اختلال در نظم خودگردان
اختلالات عصبی و عضلانی
اختلالات عصبی و عضلانی که در آن عملکرد ضعیف اعصاب که ماهیچه های تنفسی را کنترل میکنند، باعث ایجاد مشکل در تنفس می شوند.
علائم اختلالات عصبی
با توجه به موارد عنوان شده، اختلال در نظم خودگردان باعث اختلال در سیستم عصبی خودکار میشود که شامل موارد ذیل است:
1.عرق کردن
2.کاهش درجه حرارت بدن
3.کاهش حساسیت به درد
4.کاهش ضربان قلب
5.اسهال یا یبوست شدید
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051
3 دیدگاه ها