آمفیزم ریوی چیست ؟
فهرست موضوعات
آیا می دانید آمفیزم ریوی چیست ؟ آمفیزم ریوی نوعی بیماری مزمن ریه است. آمفیزم ریوی و برونشیت مزمن دو نوع اصلی بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) هستند که سومین علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. این بیماری “انسدادی” نامیده می شود زیرا انگار چیزی جریان هوا را مسدود می کند.
علت آمفیزم ریوی
هنگامی که لایه های داخلی کیسه های کوچک هوایی در ریه ها آسیب می بینند، آمفیزم ریوی ایجاد می شود. با گذشت زمان ، آسیب ریه بدتر می شود. آنچه اتفاق می افتد شامل موارد زیر است:
- بافت های شکننده بین کیسه های هوا از بین رفته و حباب های هوا در ریه ها ایجاد می شوند.
- هوا در این کیسه های بافت آسیب دیده محبوس می شود.
- ریه ها به آرامی بزرگتر می شوند و تنفس سخت تر می شود.
اگر علائم آمفیزم ریوی دارید ، پزشک آزمایشاتی را برای بررسی عملکرد ریه ها انجام می دهد. اگر به این بیماری مبتلا باشید، نمی توانید ریه های خود را به سرعتی که باید خالی کنید. پزشکان این مشکل را “محدودیت جریان هوا” می نامند.
دلایل آمفیزم ریوی؟
دو علت عمده آمفیزم ریوری شناخته شده است:
سیگار کشیدن
بیشتر اوقات، تنباکو مقصر اصلی است. پزشکان دقیقاً نمی دانند که چگونه سیگار کشیدن لایه های کیسه های هوا را از بین می برد اما مطالعات نشان می دهد که افراد سیگاری حدود شش برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به آمفیزم ریوی هستند.
آمفیزم ریوی درمانی ندارد ، اما اگر سیگاری هستید، ترک آن ممکن است به کاهش آسیب ریه ها کمک کند.
کمبود AAT
آلفا -1 آنتی تریپسین (AAT) یک پروتئین طبیعی است که در خون انسان گردش می کند. وظیفه اصلی آن جلوگیری از آسیب رساندن گلبولهای سفید به بافتهای طبیعی است. بدن برای مبارزه با عفونت به این سلول ها نیاز دارد.
برخی افراد با یک بیماری به دنیا می آیند که بدن آنها را از ساختن AAT کافی باز می دارد. اگر کمبود AAT داشته باشید، گلبول های سفید خون به ریه های شما آسیب می رسانند. اگر سیگار می کشید، این آسیب حتی بدتر نیز می شود.
با گذشت زمان ، اکثر افراد مبتلا به کمبود شدید AAT دچار آمفیزم ریوی می شوند. اگر به این بیماری مبتلا هستید، ممکن است مشکلات کبدی نیز به سراع شما بیایند.
سایر علل احتمالی
دود دست دوم
پزشکان مدتهاست می دانند که قرار گرفتن در اطراف دود سیگار – حتی اگر سیگاری نیستید – می تواند به مرور زمان منجر به آسیب ریه شود. مطالعات متعددی نشان می دهد افرادی که در معرض دود سیگار زیاد قرار دارند احتمال بیشتری در ابتلا به آمفیزم ریوی دارند.
آلودگی هوا
دانشمندان معتقدند آلودگی هوا در ابتلا به آمفیزم ریوی نقش دارد اما اندازه گیری آن دشوار است. به این دلیل که اکثر مردم در معرض آلودگی هستند اما آمفیزم سالها طول می کشد تا ایجاد شود.
علائم آمفیزم ریوی
اگر به آمفیزم دچار هستید، ماهیچه هایی که به شما در تنفس کمک می کنند باید بیشتر کار کنند. آنها همچنین زودتر خسته می شوند. نتیجه؟ بعد از کوچکترین فعالیتی احساس تنگی نفس می کنید. با تشدید بیماری ، ممکن است حتی در حالت نشسته نیز احساس تنگی نفس کنید.
علائم به آرامی گسترش می یابند. افراد سیگاری مبتلا به این بیماری معمولاً ابتدا بین 45 تا 60 سالگی علائم نشان می دهند. با افزایش سن ، ریه های شما به آرامی توان عملکرد خود را از دست می دهند – حتی اگر سیگار نمی کشید. اگر آمفیزم دارید و سیگار نیز می کشید عملکرد ریه سریعتر از دست خواهد رفت. اگر آن را ترک کنید، ممکن است بتوانید روند را کند کنید.
علائم آمفیزم ساده
ممکن است سالها به آمفیزم مبتلا باشید و متوجه نشوید. اما یک علامت اصلی وجود دارد و معمولاً به آرامی شروع می شود: تنگی نفس.
علائم آمفیزم متوسط
علاوه بر تنگی نفس ، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:
- خس خس کردن
- سرفه مداوم
- خشکی یا درد قفسه سینه
در بسیاری از مواقع ، سیگار کشیدن باعث سرفه مداوم می شود. اما اگر به آمفیزم مبتلا باشید، سرفه حتی پس از ترک سیگار نیز از بین نمی رود.
گرفتگی یا درد در قفسه سینه می تواند ناشی از آمفیزم یا بیماری قلبی باشد که در نتیجه آمفیزم ایجاد می شود. ممکن است در طول ورزش یا زمانی که احساس تنگی نفس می کنید این را بیشتر متوجه شوید.
علائم و عوارض آمفیزم شدید
با بدتر شدن آمفیزم ریوی، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
- از دست دادن اشتها
- افسردگی
- مشکلات رابطه جنسی
- مشکلات خواب
- خستگی
- عفونت های مکرر ریه
- سردردهای صبحگاهی
- کاهش وزن
تشخیص آمفیزم ریوی
احساس می کنید قفسه سینه شما سفت است، بیشتر اوقات دگار تنگی نفس می شوید و سرفه ای دارید که رفع نمی شود. آیا به آمفیزم مبتلا هستید؟ نمی توانید تنها بر اساس علائم آن را تشخیص دهید. به پزشک مراجعه کنید. آنها آزمایشات زیر را انجام می دهند تا تشخیص قطعی دهند:
سابقه پزشکی
پزشک در مورد وضعیت سلامتی و تغییرات اخیر که ممکن است متوجه آن شده باشید با شما صحبت خواهد کرد. اگر به آمفیزم دچار هستید، احتمالاً دچار تنگی نفس شده اید، اغلب در طی چند ماه یا چند سال. همچنین ممکن است خس خس سینه را تجربه کنید. همچنین ممکن است سرفه ای مداوم داشته باشید.
معاینه فیزیکی
پزشک وزن و فشار خون شما را بررسی می کند. آنها ضربان قلب شما را بررسی می کنند و مراقب هر چیزی که عجیب یا غیرمعمول به نظر برسد می شوند. اگر به آمفیزم پیشرفته دچار باشید ، پزشک ممکن است بررسی کند که کدام یک از موارد زیر را دارا می باشید:
- قفسه سینه بر اثر بزرگ شدن ریه بزرگ تر از حالت معمول شده است
- خس خس می کنید و به سختی می توانید هوا را از ریه های خود خارج کنید.
- نوک انگشتان شما گرد است.
- وقتی نفس می کشید ، لب های خود را جمع می کنید ، انگار در حال بوسیدن هستید.
- سطح اکسیژن خون شما پایین است (هیپوکسمی).
- سطوح دی اکسید کربن در خون زیاد است (هیپرکاربی) زیرا آمفیزم باعث می شود بازدم صحیح دشوار شود.
- لب های شما آبی رنگ (سیانوز) است که یکی دیگر از نشانه های کمبود اکسیژن در خون است.
- سوء تغذیه باعث می شود که عضلات به آرامی در آمفیزم پیشرفته از بین بروند.
آزمایش عملکرد ریوی (PFT)
برای این آزمایش، باید داخل یک غرفه محصور بنشینید و در یک لوله نفس بکشید. این کار به پزشک اجازه می دهد تا موارد زیر را اندازه گیری کند:
- ریه های شما چقدر هوا می توانند نگه دارند
- چقدر سریع می توانید هوا را از ریه های خود بیرون دهید
- بعد از بازدم چقدر هوا در ریه های شما محبوس می ماند
- این که آیا می توانید بعد از استفاده از داروهای استنشاقی، مانند آلبوترول، بهتر نفس بکشید
اگر ریه های طبیعی داشته باشید ، احتمالاً می توانید بیشتر هوا را در 1 ثانیه خالی کنید. اگر به آمفیزم دچار باشید ، احتمالاً بیشتر طول می کشد.
رادیوگرافی قفسه سینه و سی تی اسکن
اگر به آمفیزم پیشرفته دچار باشید ، ریه های شما بسیار بزرگتر از آنچه که باید به نظر می رسند. در مراحل اولیه بیماری ، رادیوگرافی قفسه سینه ممکن است طبیعی به نظر برسد. پزشک نمی تواند آمفیزم را تنها با رادیوگرافی تشخیص دهد. سی تی اسکن قفسه سینه نشان می دهد که کیسه های هوا (آلوئول) در ریه ها از بین رفته است.
شمارش کامل خون CBC
این آزمایش ساده خون معمولاً مقادیر طبیعی گلبول های سفید و قرمز را نشان می دهد. در آمفیزم پیشرفته، بدن گلبول های قرمز بیشتری تولید می کند تا اکسیژن کاهش یافته را جبران کند. این سلول ها اکسیژن را حمل می کنند. اگر تعداد گلبول های سفید خون شما بیشتر از حد طبیعی باش ، یک علامت احتمالی عفونت است.
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051
4 دیدگاه ها