آمبولی ریه چیست؟ علائم و راههای درمان آن
آمبولی ریه چیست؟
در این بیماری رگ هایی که به ریه ها خون می رسانند مسدود می شوند و اغلب این مسدودیت ها به خاطر لخته های خونی هست که در جاهای دیگر بدن ایجاد شده و سپس به ریه ها منتقل گردیده است. یک سری موارد انسداد میتواند ناشی از اتساع حباب هوا و یا توده های چربی یا توموهایی باشند که به سمت ریه ها می روند
چرا لخته شدن خون خطرناک است؟
چون لخته شدن خون باعث مسدودیت رگ های خونی می شود و از حرکت خون جلوگیری میکند و وقتی این اتفاق در قسمت ریه ها رخ دهد ریه ها در معرض آسیب قرار می گیرند انسداد عروق ریه همچنین میتواند تنفس را سخت کند و منجر به مرگ فرد شود. بیشتر لخته های خون در ریه ها اول در پاها یا نزدیک نواحی لگن اتفاق می افتد و سپس به سمت ریه حرکت میکند و هر کسی خون در ریه هایش لخته باشد باید علائم مربوط به لخته شدن را چک نماید.
علائم لخته شدن خون در ریه ها چیست؟
علائم شایع در این مورد عبارتند از:
- نفس نفس زدن و تنگی نفس و مشکلات تنفسی
- درد و فشار در قفسه سینه
- سرفه های خونی
- تپش قلب شدید
اگر هر یک از این دسته علائم را مشاهده نمودید با پزشک تماس بگیرید چون میتوانند با انجام یک سری آزمایشات لخته شدن خون در بدنتان را بررسی نمایند چون لخته شدن خون در ریه ها می تواند منجر به مرگ شود به همین دلیل باید سریعا دست بار کار شوید تا از لخته شدن خونتان جلوگیری نمایید.
علائم لختگی خون در پاها چه می باشد؟
لخته شدن خون در پاها نسبت به بخش ساق پا و یا رگ های نزدیک پوست می تواند علائم متفاوتی را ایجاد نماید.
لخته شدن خون در پاها که به آن دی وی تی گفته می شود از نوع خطرناک لخته هاست.
لخته شدن در رگ های عمیق می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- تورم
- درد
- وبالا رفتن دما و قرمزی در ناحیه لخته شده
لخته شدن خون در نواحی سطح پوست بسیار خطرناک است و باعث قرمزی و عفونت می شود و باعث سفت شدن رگ ها و ایجاد یک سری برجستگی نیز می شوند که بیشتر درنزدیکی زانو این عمل رخ میدهد
اگر فکر میکنید پاهایتان لختگی خون دارد یا هر نوع لختگی دارید سریعا با پزشک تماس بگیرید چون لختگی خون در سطح پوست و یا در رگ های عمیق به میتوانند سریعا به ریه ها منتقل گردند البته با انام آزمایش پزشک متوجه می شود شما دچار لخته خون شده اید و یا خیر
آیا آزمایشاتی برای شناسایی لخته خون در ریه ها وجود دارد؟
بله چندین آزمایش هست که پزشکان با استفاده از آنها میتوانند لخته خون در ریه ها را تشخیص دهند که عبارتند از:
آزمایش دی دایمر: این نوعی ماده توی خون است که در کسانی که لخته خون در ریه دارند افزایش می یابد و اغلب همراه با آزمایش های دیگر انجام می شود.
سی تی آنژیو نیز نوع خاصی از اشعه ایکس است که استفاده از رایانه نیز در آن دخیل است در طول این آزمایش یک ماده رنگی به شما تزریق می شود و این رنگ در اشعه ایکس نمایش داده می شود و میتواند نشان دهد که کدام رگ های خونی مسدود شده اند
اسکن تهویه پرفیوژن: برای انجام این آزمایش کمی ماده رادیو اکتیو توسط بیمار تنفس می شود و یک ماده رنگی از زادیو اکتیو به بدن بیمارتزریق می گردد سپس ظاهر آن در اسکن بررسی میشود و میتواند نشان دهد که کدام از رگ ها مسدود گردیده اند.
آنژیو گرافی ریوی: در این بخشبا استفاده از کانتر یک ارتبطای بین رگ بزرگ پا و داخل قفسه سینه بر قرار می سازد جایی که رگ های خونی اصلی ریه یافت می شوند و هنگمای که لوله در جای خودش قرار گیرد پزشکان یک ماده رنگی را تزریق میکنند که داخل اشعه ایکس به وضوح نمایش داده می شود.
درمان لخته شدن خون در ریه ها به چه روشی انجام میگیرد؟
استفاده از یک سری داروها برای جلوگیری از لخته خون میتواند کمک کننده باشد البته برخی از این دارو ها مستقیما به رگ تزریق می شوند و برخی دیگر به صورت قرص تجویز می شوند اکثر افرادی که تحت درمان بیماری لخته خون ریه هستند ابتدا باید در بیمارستان تحت درمان قرار بگیرند.
بعد از اینکه فرد از بیمارستان مرخص شود معمولا برای جلوگیری دوباره از لخته شدن خون دارو مصرف میکند و این داروها به عنوان ضد انعقاد و ریقیق کننده خون هستند و اکثر افرا دبه صورت قرص از داروهای ضد انعقاد استفاده میکنند و برخی افراد آنها را به بدنشان تزریق می نمایند که به این دارو هیارین میگویند که به صورت تزریقی است البته برای چند روز اول در خانه کسانی که نمیتوانند قرص مصرف کنند میتوانند هپارین تزریق نمایند.
داروهای ضد انعقاد فقط از بیشتر شدن مقدار لخته جلوگیری می نماید و استفاده از داروهای ضد لخته خون هم مهم است چون هب بدن زمان میدهد تا لخته خون قدیمی را از بین ببرد البته در چندماه اول برای افرادی که دارای لخته خون هستندمیتواند مفید باشد.
البته دارو های خاصی در مورد لخته خون به صورت قرص ارائه می شود که شامل وارفارین، ریواروکسابان و آپیکسابان و اکسدوسابان می باشد. اگر پزشک به شما داروی ضد انعقاد می دهد دقیقا باید طبق دستور پزشک آن را مصرف کنید و اگر فراموشی در مصرف داشتید باید با پزشک مشورت کنید. البته هنگام مصرف دارو باید آزمایش خون نیز انجام دهید و اگر وارفارین مصرف میکنید باید به طور منظم آزمایش خون بدهید تا نحوه لخته شدن خون توسط پزشک بررسی بشود. و اگر وضعیت پزشکی شما تغییر کرد پزشک دوزهای مختلفی برای شما تجویز میکند و اگر اشتباها دوزها را کم و زیاد کنید ممکن است دارو دیگر کارساز نباشد و باعث خونزیری شود که باید همیشه مراقبل علائم خونریزی باشید.
افرادی که از داروها برای درمان لخته خون نمیتوانند استفاده نمایند میتوانند روش های درمانی متفاوتی دریافت کنند که یکی از این روش های فیلتر گذاری ورید اجوف تحتانی است که خون را از نیمه پایین بدنتان تا قلبتان حمل میکند و فیلترهای آی وی سی داخل بخش های تحتانی قرار میگیرند آنها لخته ها را از بین میبرند و پزشک میتواند این مورد را نیز برایتان تجویز کند اگر شرایط زیر را داشته باشید:
- نمیتوانید به درستی وارفارین و یا هر داروی ضد انعقادی را مصرف نمایید.
- وقتی وارفارین یا داروی دیگری میخورید باز خون در بدنتان لخته می شود
- هنگام مصرف وارفارین یا هر داروی دیگر دچار مشکل خونریزی می شود
- شاید آنقدر شرایطتان بد باشد که آمبولی ریه باعث مرگتان بشود.
در برخی موارد فردی که لخته خونی دارد ممکن است فشار خون پایین و حتی شوک نیز داشته باشد که البته وقتی این اتفاق رخ میدهد که فشار خون زیاد پایین باشد و خون کافی به بافت ها و اندام ها نرسد و در این هنگام پزشکان میتوانند داروهایی را برای از بین بردن لخته خون استفاده نمایند این داروها گاهی اوقات از طریق لوله کانتر داخل رگ میشود و در برخی موارد پرشگان برای برداشتن لخته این کار را میکنند.
شاید بپرسید آیا به تنهایی میتوان لخته خون را از بین برد؟
بله گاهی اوقات افراد به هنگام نشستن طولانی مدت خون در بدنشان لخته می شود مثلا کسانی که در پروازهای طولانی داخل هواپیما هستند بیشتر در معرض لخته شدن خون قرار دارند در این جا موارد وجود دارد که میتوانید در طول پرواز انجام دهید تا لخته خون در بدنتان رخ ندهد.
- هر 1 یا 2 ساعت قدمی بزنید
- قبل از سفر سیگار نکشید
- لباس های راحتی و گشاد بپوشید
- هنگام نشستن پاهایتان را هر چند دقیقه حرکت دهید
- مایعات فراوان بخورید
- جوراب های ساق بلند تا زانو بپوشید
از مصرف الکل و داروهایی که باعث خواب آلودگی می شوند خود داری کنید چون میتواند تواناییتان را از بین ببرد.
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان بیمارستان امام رضا- ساختمان پزشکان سیمرغ – طبقه سوم – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051
3 دیدگاه ها