مهمترین نکاتی که باید از سرطان ریه بدانید
بیماری سرطان ریه ، نوعی سرطان است که علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان می باشد.
ریه ها دو اندام اسفنجی در قفسه سینه هستند که هنگام استنشاق اکسیژن دریافت نموده و هنگام بازدم دی اکسید کربن را آزاد می کنند.
مهمترین علائم سرطان ریه
سرطان ریه معمولا در مراحل اولیه خود علائم و نشانههایی ایجاد نمی کند اما با پیشرفت این بیماری علائم زیر ممکن است بروز پیدا کند:
– سرفه جدیدی که برطرف نمی شود.
– سرفه کردن همراه با خون حتی در مقدار کم
– تنگی نفس
– درد قفسه سینه
– گرفتگی صدا
– کاهش وزن بدون تلاش
– درد استخوان
– سردرد
علت ایجاد سرطان ریه چیست؟
سیگار کشیدن علت اصلی ایجاد سرطان ریه است . این عامل چه در افراد سیگاری و چه در افرادی که در معرض دود قرار دارند اصلی ترین علت ایجاد سرطان ریه می باشد.
اما سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند و در افرادی که هرگز به مدت طولانی در معرض دود سیگار قرار نداشته اند نیز روی می دهد که در این موارد ممکن است دلیل مشخصی برای سرطان ریه وجود نداشته باشد.
پزشکان معتقدند که سیگار کشیدن باعث آسیب رساندن به سلول های ریه شده و این امر باعث ایجاد بیماری سرطان ریه می شود . هنگام استنشاق دود سیگار که مملو از مواد سرطان زا است ، تغییراتی در بافت ریه تقریباً بلافاصله آغاز میشود .
در ابتدا ممکن است بدن شما بتواند این آسیب را برطرف کند اما با هر بار قرار گرفتن در معرض دود ، سلولهای طبیعی که در ریه قرار دارند به طور فزایندهای آسیب میبینند و با گذشت زمان این آسیب باعث عملکرد غیر طبیعی سلول ها شده و در نهایت ممکن است باعث ایجاد سرطان شود.
انواع سرطان ریه شامل چیست؟
پزشکان بر اساس ظاهر سلول های سرطانی ریه در زیر میکروسکوپ سرطان را به دو نوع عمده تقسیم می کنند و بر اساس نوع اصلی سرطان ریه تصمیمات درمانی را اتخاذ می کنند.
دو نوع کلی سرطان ریه عبارتند از :
– سرطان ریه سلول کوچک
این نوع سرطان تقریباً به طور انحصاری در افراد سیگاری سنگین رخ می دهد و کمتر شایع تر از سرطان ریه غیر سلول کوچک است.
– سرطان ریه غیر سلول کوچک
این نوع سرطان اصطلاحی برای انواع مختلفی از سرطان های ریه می باشد . سرطان های ریه غیر سلول کوچک شامل سرطان سلول سنگفرشی ، آدنوکارسینوم و سرطان سلول بزرگ است.
عوامل خطر برای ایجاد سرطان ریه شامل چیست؟
تعدادی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند. برخی از این عوامل را می توان کنترل کرد به عنوان مثال با ترک سیگار اما سایر عوامل مانند سابقه خانوادگی قابل کنترل نیست.
عوامل خطر سرطان ریه عبارتند از :
– سیگار کشیدن
خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگاری که در روز می کشید ، افزایش می یابد . ترک سیگار در هر سنی می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
– قرار گرفتن در معرض دود سیگار
حتی اگر سیگار نکشید اما در معرض دود سیگار قرار داشته باشید خطر ابتلا به سرطان ریه افزایش می یابد.
– پرتو درمانی
اگر برای نوع دیگری از سرطان تحت پرتودرمانی قفسه سینه قرار گرفته باشید ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه در شما افزایش یابد .
– قرار گرفتن در معرض گاز رادون
گاز رادون در اثر تجزیه طبیعی اورانیوم در خاک ، سنگ و آب تولید میشود که در نهایت بخشی از هوای تنفسی می شود . سطح ناامن رادون می تواند در هر ساختمانی از جمله خانه ها جمع شود.
– قرار گرفتن در معرض آزبست و سایر مواد سرطان زا
در صورتی که در محل کار در معرض آزبست و سایر مواد شناخته شده در ایجاد سرطان مانند آرسنیک ، کروم و نیکل قرار بگیرید ، می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد به خصوص اگر سیگاری نیز باشید.
– سابقه خانوادگی سرطان ریه
افرادی که دارای والدین ، خواهر و برادر مبتلا سرطان ریه هستند در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
نحوه تشخیص بیماری سرطان ریه
پزشکان ممکن است برای افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه هستند ، سی تی اسکن با دوز کم را برای غربالگری سالانه در نظر بگیرند.
غربالگری سرطان ریه عموماً برای افراد مسنی که سال ها به شدت سیگار کشیده اند یا در ۱۵ سال گذشته سیگار را ترک کرده اند ، ارائه می شود .
اگر دلیلی وجود داشته باشد که فکر می کنید ممکن است به سرطان ریه مبتلا شده باشید ، پزشک می تواند تعدادی آزمایش برای جستجوی سلول های سرطانی و رد سایر شرایط را تجویز کند.
این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
– آزمایشات تصویربرداری
تصویر برداری توسط اشعه ایکس از ریه ها ممکن است یک توده یا گره غیرطبیعی را نشان دهد و سی تی اسکن می تواند ضایعات کوچک در ریه را که ممکن است بر روی اشعه ایکس تشخیص داده نمی شوند را نشان دهد.
– سیتولوژی خلط
در صورتی که سرفه به همراه خلط دارید ، مشاهده خلط در زیر میکروسکوپ میتواند وجود سلول های سرطانی ریه را مشخص کند.
– بیوپسی
نمونه ای از سلول های غیر طبیعی ممکن است در روشی به نام نمونه برداری بافت یا بیوپسی برداشته شود.
پزشک می تواند به روش های مختلفی از جمله برونکوسکوپی نمونه برداری را انجام دهد.
در این روش پزشک با استفاده از یک لوله که از گلو عبور نموده و داخل ریهها میشود مناطق غیر طبیعی ریه را بررسی میکند.
– مدیاستینوسکوپی
در این روش شکافی در قاعده گردن ایجاد شده و ابزار جراحی در پشت استخوان سینه قرار داده میشود تا نمونه های بافت از گره های لنفی گلو گرفته شود.
– گزینه دیگر بیوپسی سوزنی است که در آن پزشک با استفاده از اشعه ایکس یا سی تی اسکن سوزنی را از دیواره قفسه سینه به داخل بافت ریه هدایت می کند تا سلول های مشکوک را جمعآوری کند.
همچنین نمونه بیوپسی ممکن است از گره های لنفاوی یا سایر مناطق گسترش سرطان مانند کبد گرفته شوند.
تجزیه و تحلیل دقیق سلول های سرطانی در آزمایشگاه نشان می دهد که شما چه نوع سرطان ریه ای دارید.
نتایج پیچیده آزمایشات می تواند مشخصات خاص سلول ها را به پزشک نشان دهد که این امر در تعیین پیش آگهی و راهنمایی درمان موثر است.
– آزمایشاتی برای تعیین میزان سرطان
هنگامی که سرطان ریه تشخیص داده شد ، پزشک برای تعیین میزان سرطان تلاش خواهد کرد ، زیرا تعیین مرحله سرطان به پزشک کمک میکند تا بهترین روش درمانی را اتخاذ کند .
آزمایش های مرحله بندی ممکن است شامل روشهای تصویربرداری باشد که به پزشک این امکان را می دهد تا به دنبال شواهدی در مورد گسترش سرطان به خارج از ریه ها باشد.
این آزمایشات شامل ام آر آی ، سی تی اسکن ، توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) و اسکن استخوان است.
با توجه به اینکه هر آزمایش برای هر فرد مناسب نیست ، بنابراین باید با پزشک خود در مورد بهترین روش مشورت کنید.
مراحل سرطان ریه با اعداد رومی نشان داده می شوند که از 0 تا IV متغیر است و کمترین مراحل نشان دهنده سرطان محدود به ریه می باشد.
در مرحله چهارم ، سرطان پیشرفته در نظر گرفته می شود که به مناطق دیگر بدن گسترش یافته است.
انواع روش های درمانی بیماری سرطان ریه
پزشک بر اساس عوامل مختلفی از جمله سلامت کلی ، نوع و مرحله سرطان و ترجیحات بیمار یک طرح درمانی مناسب را انتخاب می کند .
در بعضی موارد ممکن است بیمار انتخاب کند که تحت درمان نباشد به عنوان مثال ، ممکن است احساس کنید که عوارض جانبی درمان از مزایای بالقوه آن بیشتر است .
در ایم شرایط پزشک ممکن است مراقبت از آسایش را برای درمان علائمی که سرطان ایجاد کرده است مانند درمان درد یا تنگی نفس را پیشنهاد دهد.
عمل جراحی
در طی عمل جراحی ، جراح برای از بین بردن سرطان ریه و حاشیه بافت سالم تلاش می کند . حذف سرطان ریه شامل موارد زیر است:
– شکافتن ریه توسط گوه برای برداشتن قسمت کوچکی از ریه که حاوی تومور است ، همراه با حاشیهای از بافت سالم
– برداشتن قطعهای از ریه اما نه لوب کامل
– لوبکتومی برای برداشتن کل لوب یک ریه
– پنومونکتومی برای برداشتن کل ریه
اگر تحت عمل جراحی قرار بگیرید ، جراح ممکن است گره های لنفاوی را نیز از قفسه ریه خارج کند تا بتواند علائم سرطان را بررسی کند . درصورتی که سرطان محدود به ریه ها باشد جراحی اختیاری است.
در صورتی که سرطان ریه پیشرفته باشد پزشک میتواند شیمی درمانی و پرتودرمانی را قبل از جراحی برای کوچک کردن سرطان توصیه کند.
اگر این خطر وجود داشته باشد که سلولهای سرطانی پس از جراحی باقی بمانند یا ممکن است سرطان دوباره عود کند پزشک ممکن است شیمی درمانی یا پرتودرمانی را پس از جراحی توصیه کند.
پرتو درمانی
در پرتو درمانی از پرتوهای پر انرژی ناشی از منابعی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود .
در طول پرتودرمانی باید بر روی یک تخت دراز بکشید تا دستگاهی به دور شما حرکت نموده و اشعه را به نقاط دقیق بدن هدایت کند.
برای افراد مبتلا به سرطان ریه پیشرفته ممکن است از پرتودرمانی قبل از جراحی و بعد از جراحی استفاده شود.
این روش اغلب با درمان های شیمیدرمانی ترکیب می شود . اگر جراحی انجام نشود شیمی درمانی و پرتودرمانی ترکیبی ممکن است درمان اصلی باشد.
در مورد سرطان های پیشرفته ریه و مواردی که به سایر مناطق بدن گسترش یافته اند پرتو درمانی ممکن است به تسکین علائمی مانند درد کمک کند.
شیمی درمانی
در شیمی درمانی از داروهایی استفاده میشود که سلولهای سرطانی را از بین می برند. یک یا چند داروی شیمی درمانی ممکن است از طریق تزریق داخل ورید بازو یا به صورت خوراکی تجویز شود.
ترکیبی از داروها معمولاً در طی یک دوره از هفته ها یا ماه ها در یک سری درمان ها تجویز می شوند و در این فاصله زمانی بیمار استراحت دارد تا بتواند بهبود یابد.
شیمی درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده استفاده می شود یا با ترکیب با پرتو درمانی انجام شود.
شیمی درمانی همچنین ممکن است قبل از جراحی برای کوچک شدن سرطان ها و برداشتن آسان آنها نیز انجام شود.
از این روش در سرطان پیشرفته برای تسکین درد و سایر علائم نیز استفاده می شود.
سایر روشهای درمانی شامل رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن ، استفاده از درمان های هدفمند ،ایمونوتراپی و مراقبتهای تسکینی می باشند که با توجه به تشخیص و صلاح دید پزشک انجام میشوند.
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051
یک دیدگاه