ادم ریوی از تشخیص تا درمان
فهرست موضوعات
تشخیص ادم ریوی
پزشک متخصص قلب و عروق به دنبال وجود مایع در ریه های شما یا علائمی که به دلیل این موضوع ایجاد شده اند، خواهد بود. پزشک متخصص قلب و عروق یک معاینه بالینی اساسی انجام خواهد داد و با گوشی پزشکی به صدای ریه های شما گوش خواهد داد، تا به دنبال موارد زیر بگردد:
☑ افزایش تپش های قلبی
☑ تنفس سریع
☑ صدای کراکل در ریه های شما
☑ هرگونه صدای قلب غیر طبیعی
همچنین ممکن است پزشک شما گردن شما را برای تجمع مایع، پاها و شکم شما را برای وجود تورم بررسی کند و همچنین این که آیا رنگ پوست شما رنگ پریده یا آبی رنگ باشد. همچنین درباره علائمی که دارید با شما صحبت خواهد کرد و درمورد پیشینه پزشکی شما سوالاتی خواهد پرسید.
اگر پزشک متخصص قلب وعروق تشخیص دهد که در ریه های شما مایع وجود دارد، آزمایش های بیشتری برای شما درخواست خواهد کرد. مثال هایی از این آزمایش های که برای تشخیص ادم ریوی استفاده می شوند، شامل موارد زیر هستند:
❇ آزمایش خون
❇ اکو قلبی، برای بررسی فعالیت غیر طبیعی قلب
❇ عکس قفسه سینه برای مشاهده مایعات
❇ آزمایش خون برای بررسی مقدار اکسیژن خون
❇ اکو قلبی، برای مشاهده این که آیا در ماهیچه های قلبی مشکلی وجود دارد یا خیر
❇ نوار قلب برای بررسی مشکلات ریتم قلبی یا نشانه ای از حمله قلبی
درمان ادم ریوی
درمان آب ریه چیست؟ ادم ریوی یک مشکل جدی است که نیازمند درمان سریع می باشد. اکسیژن همیشه خط اول درمانی برای این مشکل است. گروه درمانیتان اکسیژن 100 درصد از طریق ماسک اکسیژن، سوند (کانولا) بینی یا ماسک فشار مثبت به شما می دهند.
همچنین پزشک شما علت ایجاد ادم ریوی را تشخیص خواهد داد و درمان مناسبی برای علت زمینه ای تجویز خواهد کرد. بسته به مشکل شما و علت ادم ریوی، ممکن است پزشکتان برای درمان اب اوردن ریه موارد زیر را به شما دهد:
کاهنده های پیش بار
این ها کمک می کنند که فشار به رفتن مایعات از ریه ها و قلب کاهش یابد. همچنین دیورتیک ها (ادرار آورها) این فشار را با تولید ادرار کاهش می دهند، چیزی که باعث کاهش مقدار مایع بدن می شود.
کاهنده های پس بار
این داروها عروق خونی شما را متسع می کنند و فشار را از روی قلب برمی دارند.
داروهای قلبی
این داروها تپیدن قلب شما را کنترل می کنند، فشار خون بالای شما را کاهش می دهند و فشار درون شریان ها و وریدها را کاهش می دهند.
کاتتر ساکشن
یک کاتتر ساکشن کوچک ممکن است برای کمک به خارج کردن مایعات از ریه ها استفاده شود.
کشیدن آب ریه
مورفین
این ماده ی مخدر برای کاهش اضطراب و تنگی نفس استفاده می شود. اما به دلیل خطرات آن تعداد خیلی کمی از پزشکان از مورفین استفاده می کنند.
در موراد شدید، افرادی که ادم ریوی دارند ممکن است نیاز به درمان جدی یا بحرانی داشته باشند. بعضی از موارد ادم ریوی ممکن است نیاز به درمان با یاری تنفس داشته باشند. یک دستگاه اکسیژن تحت فشار را برای کمک به ورود هوای بیشتر به ریه ها خواهد داد.
بعضی اوقات این کار با کمک ماسک یا سوند (کانولا) بینی که همچنین به آن CPAP می گویند، انجام می شود یا ممکن است پزشک شما نیاز به وارد کردن یک لوله درون تراشه ای، یا لوله ی تنفس، به درون گلوی شما و استفاده از ماشین ونتیلاتور داشته باشد.
درمان خانگی آب آوردن ریه
ادم ریوی یک بیماری پزشکی است که در آن ریه های فرد با مایعات پر می شود. این بیماری بیشتر در نتیجه نارسایی احتقانی قلب است، اما همچنین می تواند به دلایل غیر قلبی نیز ایجاد شود. در حالی که کمک به یک متخصص پزشکی ضروری است، دانستن چگونگی درمان ادم ریوی در خانه نیز بسیار مهم است. اگر علائم شدید باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه نمایید. در موارد جدی، پزشکان جراحی به نام توراسانتیس را انجام می دهند که در آن سوزنی بین دیواره قفسه سینه و ریه ها قرار داده می شود تا از آب اضافی ریه ها خارج شود. برخی از روش های خانگی برای آب اوردن ریه عبارتند از:
رژیم غذایی برای آب آوردن ریه
برای اینکه بدانید چه نوع رژیم غذایی هنگام آب آوردن ریه ها برای شما مفید است، باید با یک پزشک یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید. اگرچه این رژیم از یک بیمار به بیمار دیگر بسته به بدن و شدت مشکل متفاوت خواهد بود، اما در اینجا موارد مهمی وجود دارد که باید در رژیم روزانه بگنجانید که عبارتند از:
- میوه های تازه و سبزیجات سبز
- پروتئین موجود در تخم مرغ، مرغ، ماهی، آجیل و حبوبات
- منابع ویتامین D مانند تخم مرغ، ماهی، گوشت، آب پرتقال، شیر و غلات غنی شده
- منابع پتاسیم و منیزیم مانند سبزیجات برگ دار، موز، دانه ها و زردآلو
فشار خون را کنترل کنید.
اگر فشار خون دارید، داروهای خود را طبق تجویز مصرف کنید و مرتباً فشار خون خود را چک کنید. نتایج را ثبت کنید. فشار خون مورد نظر خود را از پزشک خود بخواهید.
سایر بیماری های خود را کنترل کنید.
در صورت ابتلا به هرگونه بیماری پزشکی زمینه ای از جمله دیابت به کنترل سطح گلوکز خود رسیدگی کنید.
سیگار نکشید.
ترک سیگار همیشه ایده ای سالم است. اگر به ترک کمک نیاز دارید، با پزشک خود صحبت کنید. او می تواند نکاتی و گاهی داروهایی برای کمک به شما در ترک سیگار ارائه دهد.
نمک کمتری بخورید.
نمک به بدن شما کمک می کند مایعات را حفظ کند. در برخی از افراد با عملکرد بطن چپ به شدت آسیب دیده ، دریافت نمک زیاد ممکن است برای تحریک نارسایی احتقانی قلب کافی باشد. پزشک شما ممکن است رژیم کم نمکی را توصیه کند. اگر به کمک نیاز دارید ، یک متخصص تغذیه می تواند نحوه تعیین میزان نمک در غذاها و ایجاد یک رژیم غذایی مغذی و خوش طعم را به شما نشان دهد. به طور کلی، بیشتر افراد باید روزانه کمتر از 2300 میلی گرم نمک (سدیم) مصرف کنند. از پزشک خود بپرسید چه سطح برای شما بی خطر است.
وزن خود را مدیریت کنید.
حتی کمی اضافه وزن خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. از طرف دیگر، حتی کاهش مقدار کمی وزن می تواند فشار خون و کلسترول شما را کاهش دهد و خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
ورزش منظم داشته باشید.
بزرگسالان سالم باید حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت هوازی شدید در هفته یا ترکیبی از این دو داشته باشند. اگر عادت به ورزش ندارید ، آهسته شروع کنید و به تدریج پیشرفت کنید.
تخلیه اب ریه چند روز طول می کشد؟
یکی از روش های تخلیه آب ریه روش استفاده از توراسنتز می باشد که تنها در چند دقیقه آب ریه تخلیه می شود و دیگر به ساعت یا روز نمی کشد. برای انجام این کار روی تخت یا صندلی می نشینید، در حالی که دستان خود را روی میز قرار داده اید. این حرکت موقعیت فضای بین دنده ها را گسترش می دهد. محلی که سوزن در آن قرار می گیرد تمیز و بی حس می شود. گاهی اوقات به کودکان کوچکتر دارویی داده می شود که باعث خواب آلودگی آنها می شود. پزشک سوزن را بین دنده ها در پشت شما فرو می کند و مایعات ریه خارج می شود. پزشک ممکن است از شما بخواهد در زمان های مختلف بی حرکت باشید، نفس خود را بیرون دهید یا نفس خود را حفظ کنید. پس از تخلیه مایعات کافی، سوزن برداشته می شود و محل پانسمان می شود. نقطه ای که سوزن وارد آن می شود بدون هیچ بخیه ای بسته می شود.
پیشگیری از ادم ریوی
راهی برای پیشگیری کامل از ادم ریوی وجود ندارد. کسانی که در خطر بالایی قرار دارند باید در صورت ایجاد علائم این بیماری به سرعت به پزشک مراجعه کنند. بهترین راه برای پیشگیری از آب آوردن ریه یا احتقان ریه مراقبت خوب سلامتی است:
✔ واکسن پنومونی بزنید.
✔ واکسن آنفولانزا بزنید، به خصوص اگر مشکل قلبی دارید یا سن شما بالا است.
✔ بعد از پایان یک ادم ریوی دیورتیک هایتان را برای پیشگیری از ایجاد مجدد ادم ریوی مصرف کنید.
همچنین شما می توانید خطر ابتلایتان به نارسایی قلبی که شایع ترین علت ایجاد ادم ریوی است با موارد زیر کاهش دهید:
- منظم ویزیت شوید.
- سیگار نکشید یا از مواد مخدر تفریحی استفاده نکنید.
- منظم ورزش کنید.
- غذاهای سالم بخورید.
- وزنتان را در محدوده سالم نگه دارید.
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051
یک دیدگاه