خلط گلو نشانه چه بیماری است؟
فهرست موضوعات
خلط گلو از آن دست عارضههایی است که اگر زیاد باشد، احساس خفگی به شما دست میدهد. انحراف بینی، آلرژی، سینوزیت و عفونت دستگاه تنفسی از رایجترین دلایل آن هستند. معمولا با دارو و مراقبتهای خانگی میتوانید آن را کنترل کنید. با مطالعه این مقاله با رنگ انواع و علائم خلط گلو، بافت و بیماریهای مربوط به آنها آشنا میشوید.
خلط چیست؟
خلط نوعی موکوس(Mucus) است. موکوس ماده آبکی، ژلاتینی و لغزنده است که بوسیله سلولهای مخاطی بینی و سینوسها، در بدن تولید میشوند. البته باید بدانید موکوس چیزی بیشتر از یک مایع آبکی لغزنده است. این ماده نقش فیلتر را در بدن دارد و از ورود گرد و غبار، آلودگی و عوامل بیماریزا مانند ویروس و باکتری به بدن جلوگیری میکند.
همچنین خوب است بدانید این ماده دارای آنتیبادی و آنزیمهای است که از بدن در برابر عفونتها محافظت خواهد کرد. این همه ماجرا نیست! موکوسها با جذب آلودگیها از دهان و بینی، از ریهها نیز مراقبت میکنند. آنها لایههای مرطوبکننده اندامهای بدن هستند.
میتوانید حدس بزنید بدن روزانه چقدر مخاط تولید میکند؟ ۱.۵ لیتر! زیاد و شاید ناخوشایند به نظر میرسد. ولی اصلا متوجه آن نمیشوید؛ مگر اینکه بیمار شوید یا به هر دلیلی حجم تولید آن بیشتر شود.
دلایل ایجاد خلط گلو چیست؟
- بیماریهای عفونی دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، ذاتالریه و کرونا.
- رفلاکس اسید معده
- آسم و آلرژی
- استعمال دخانیات
- مصرف برخی داروهای خاص
- کم آبی بدن
- مصرف مایعاتی مانند قهوه، چای و نوشیدنیهای الکلی که باعث از دست دادن آب بدن میشوند.
علائم خلط گلو چیست؟
- همواره احساس میکنید، چیزی در گلو وجود دارد.
- به طور مرتب مجبور هستید، مخاط اضافه گلو را با سرفه کردن خارج کنید.
- احساس میکنید مجاری تنفسی شما بسته شده است.
- تارهای صوتی تحت تاثیر آن قرار میگیرند. در این حالت صدایی خشن خواهید داشت.
- ممکن است با بوی بد دهان مواجه شوید.
بیماران عزیز از این پس می توانید با مراجعه به بخش ویزیت آنلاین، براحتی معاینه و سوالات خود را از دکتر مهسا موسوی فوق تخصص بیماری های ریوی بپرسید.
رنگ خلط گلو نشانه چیست؟
سفید
این رنگ به معنای احتقان بینی (گرفتگی) است. زمانی که رگهای خونی و غشاهای مخاطی در مسیرهای بینی و سینوسها متورم میشوند، با این مشکل مواجه میشوید. عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، آلرژی، پولیپ و انحراف تیغه بینی (سپتوم) و حتی وضعیت قرارگیری بدن (بخصوص هنگام خواب) باعث بروز احتقان بینی میشوند.
خلط گلو سبز رنگ
وقتی به بیماریهایی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا مبتلا میشوید، گلبولهای سفید خون برای مبارزه و از بین بردن عامل بیماریزا دست به کار میشوند. این گلبولهای خون انواع مختلفی دارند که در آزمایش cbc diff مورد بررسی قرار میگیرند. یکی از آنها نوتروفیلها هستند.
این سلولهای دفاعی آنزیمهایی به رنگ سبز دارند، به همین دلیل وقتی دچار این بیماریها میشوند رنگ خلط گلو از سفید و شفاف به سبز تغییر پیدا میکند. هر بار که سرفه، عطسه یا فین میکنید، همراه این مخاط سبز رنگ عوامل بیماریزا از بدن خارج میشوند. هر چقدر گلبولهای سفید بیشتر و سختتر تلاش کنند به همان نسبت رنگ خلط سبزتر خواهد شد.
زرد
این رنگ یعنی اینکه بدن در حال مبارزه با یک عفونت خفیف است. گلبولهای سفید خون هنگام مبارزه با عوامل بیماریزا در مخاط جمع میشوند. به همین دلیل رنگ آن به زرد تغییر پیدا میکند
خلطهای قرمز گلو
وقتی صحبت از خلط قرمز میشود؛ یعنی در قسمتی از دستگاه تنفسی خونریزی وجود دارد. گاهی اوقات عفونتهای تنفسی باعث آسیب رگهای خونی در راههای هوایی و ریهها میشوند. مثلا متورم شدن مجرای بینی میتواند باعث خونریزی شود. این خون به سمت گلو حرکت میکند و باعث قرمز شدن خلط گلو میشوند.
بیماریهایی مانند سل، آبسه یا سرطان ریه نیز از دیگر دلایل قرمز بودن مخاط گلو هستند. در هر حال اگر با چنین مشکلی مواجه هستید بهتر است با پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مشورت کنید تا علت اصلی را تشخیص دهد.
خلط گلو قهوهای و مشکی رنگ
این رنگ خلط میتواند نشاندهنده عفونتهای مزمن باشد. خونریزی علت اصلی آن است. البته مصرف مواد دخانی مانند سیگار هم میتواند علت آن باشد. خوب است بدانید افرادی که به طور مداوم در معرض دود دوم سیگار قرار دارند، خلط قهوهای یا مشکی دارند. برای رفع این مشکل بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.
بافت خلط چگونه است؟
- خلط طبیعی بافتی نازک و حالتی آبکی دارد؛ این یعنی مشکلی در دستگاه تنفسی وجود ندارد.
- اگر مخاط بافتی ضخیم، چسبنده و کدر داشته باشند، یعنی بدن دچار عفونت شده است. با عطسه و سرفه کردن میتوانید آنها را از بدن خارج کنید. کم آبی و وضعیت بدن هنگام خواب نیز میتوانند باعث ضخیمتر شدن مخاط گلو شوند.
- مخاط صورتی و کف آلود یعنی فرد به نارسایی قلبی مبتلا شده است. در این حالت احتمالا علائم دیگری مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و تعریق را نیز مشاهده میکنید
دکتر مهسا موسوی، فوق تخصص بیماری های ریه و آسم
دارای بورد فوق تخصصی، عضو انجمن متخصصان ریه اتحادیه اروپا و ایران
لازم به ذکر است که خدمات اسپیرومتری، برونکوسکوپی، تست خواب و توراسنتز مایع پلور(کشیدن آب ریه) توسط پزشک انجام میشود
جهت هماهنگی با مطب تماس بگیرید
آدرس مطب : مشهد- میدان ده دی-خیابان رازی غربی- بین راضی 8 و 10- ساختمان پزشکان آریا – مطب دکتر مهسا موسوی
شماره تماس : 38584681-051